Why doesnt it rain

Idag var det lugna gatan, easy or Dead highway inne i Gallerian. Klockan hade liksom tagit siesta och det kändes som om lilla jag endast skulle få servera en dubbel esp. hit och en vattenflaska dit efter alla fixolix göromål. Det ena resulterade i det andra och vätskebrist var inget jag denna dag skulle råka ut för men baksidan. När F (välkommen åter vår mastah F!) gled in vid halv två var det kris. Big time kris. Det löste sig i vilket fall. Väljer att hålla inne på hur men allt går, bah man villt. 

Dagens blir i vilket fall Viftande turistgubbar, att vifta med en bunt $om på något vis ska ersätta avsaknaden av charm, ålder och vårdade naglar. På bräcklig engelska få en beställning på "en espreeäso" med en blick som säger merförsäljning av icke ok slag är inte kul. Då man får känslan i magropen av billighet och mindre värd. Då man minst av allt vill vända sig mot den älskade Faeman och göra den dubbla med ryggen mot den täta gästen. Det är då den bästa känslan infinner sig, man vänder på steken. Står en x-tra sekund vid maskinen och sedan vänder sig om. Med det varmaste leendet serverar "Yours cappu" och verkligen brer på lett och brett med en enda sak i tanken: Det är ju verkligen SYND att allt inte går att köpa för pengar..! ;)  




/k
(skulle lagt till en bild men.. datorn lackade så det blir en annan dag!)

Musik ala eh

Alla espresso house har samma musik. En ipod fylld med vad jag tror är runt 600 låtar..
Kanske låter som mkt, men tro mig när man hört samma låt om och om igen i 1 år så är det inte så kul längre :)

Hade hoppats på att vi kanske kunde bytt ut lite då och då.. typ stoppa in Life kanske, hur vore inte det?
Något vi förmodligen inte kommer stoppa in på ipoden är anna bergendal..
hon har skämt ut oss.. Jag tycker det är pinsamt..

Fast jag medger, jag tyckte om låten.. Så hör ni mig tralla på den i gallerian, var inte rädd för att haka på ;)
Haka gärna på när hägg går loss på håkan hellström eller när ida kanske sjunger en trudilutt ifrån "måndagsbarn".. vi gillar det =D

¨
Kram F

Usch & fy

detta inlägget är inge kul och skriva.. men jag måste...

Världens bästa Karo ska sluta hos oss.
Det är inte utan tårar i mina ögon jag sitter & inser hur jävla mkt jag kommer sakna henne!
Hon är utan undantag den absolut bästa chef jag någonsin haft. (och förmodligen den bästa jag nånsin kommer få)
Hon är världens gladaste människa & hennes skratt får alla i hennes närhet att le.
Hon är genuint snäll & vill alltid att alla ska trivas och må bra.
Samtidigt har hon skinn på näsan och visar att man som en grupp kan jobba sig till framgång.
Hon har fått jobbet att bli platsen där man vill vara på.

Hon är fin, hon är galen, hon är bäst!

¨
Oboy, vad jag kommer sakna min bättre halva! / Felicia


HighChaipparall

Det flödar av energi i gallerian. Energi man behöver. Energi man mår bra av. Energi som borde finnas oändligt av, energi och liv. Kom till Gallan och sug in atmosfären och ut musten ur de bästa barrorna i historien. Varje dag kommer någon in och säger, hit - här hos Er får man alltid ett så otroligt varmt bemötande. Då blir man glad, slår en bakåtvolt och slår bakhuvudet i faeman (psykiskt) men det är Niice, det är först då - då man vet att man lever och producerar klorofyll. Typ.

<3
/k

Missa inte!

Åker den välbekanta vägen till kungsträdgården.. går dom välbekanta stegen mot den lilla runda saken i mitten..
Jag ler, vill nästan börja springa =D
Var underbart & träffa tjejerna igen.
Snodde snabbt åt mig karolinas förkläde och körde ut några dubbla.. De va najs =D
Blev att jag hängde i 2½ timme i min älskade galleria, haha..
är härligt när man älskar sitt jobb.

På söndag när jag är tbx på riktigt har min älskade platschef lämnat oss för 2 veckor i serbien. I will be in charge ;) Najs!

Puss & Kram & ha en trevlig vecka i gallan... glöm inte och skaffa coffecard, ladda ert coffe card & handla med ert coffe card, fyll gärna i talongen oxå och hjälp oss vinna tävlingen & samtidigt få chansen att vinna guldkortet.. (grattis latte i ett år) Det är naaajs! =D


<3

Är det inte underbart när man har världens bästa kollegor?
Idag blev jag ju sjuk & var så arg över att jag inte skulle få träffa dom igen.
Imorgon blir det inte heller jobb men ska iaf in och gästa gallerian.

& hälsa på de 3 bästa kollegorna in tha world =D Yeei!!

Kommer nog även hoppa in och köra en gång på maskinen, så bara ropa till, vem vill ha en enkel?:)

Master veckan.

Jag, Felicia, aka Norrmannen har ju numera gått och blivit masterbarista.

Det har inneburit 1 veckas utbildning med 2 dagar i sthlm.
Där vi började med att lära oss allt (hm, förmodligen inte allt, men det som är relevant för oss) om maskinerna på Stockholm Coffe academy.
Sedan avnjöt vi en god middag på söders (lr kanske sthlms) förmodligen bästa veggiehak.
Tisdagen bestod av barrunda på Mellqvist, Drop coffee & avslutades på Johan & Nyström.
Från Johan & Nyströms konceptbutik åkte vi vidare mot deras rosteri där vi fick lära oss koppning & att vi är mer kaffemänniskor än themänniskor.
Sedan åkte vi ut på en bondgård av kollade på kor & Louise Widén provade att göra latte på råmjölk, något vi förmodligen inte kommer starta med i gallerian =D
Efter det blev det att åka till huvudkontoret där det blev signaturdrinkstävling,.. jag menar lek..
Onsdagen bestod av flygresa till florens och sedan biltur till livorno där de blev brakmiddag med våran rostmästare Enrico Meschini & dagen efter hade vi en heldag i rosteriet.
Där fick vi lära oss deras sätt att sätta betyg på espresso.
Så blev många espresso och många fel. =D Kul var det iaf!
Fredagen började med det vi alla hade väntat på, besöket till La Marzocco fabriken. De va najs!
Efter det började vi alla få känningar i magen då det alldelles strax var dags för prov.
Provet avklarades med alla godkända vilket fick oss alla att pusta ut och avslutade dagen med en riktig trevlig kväll!
Lördagen var ledighet och toppväder. Blev en heldag på stan.

Resan kan bara sammanfattas på ett sätt. --> Molto Bene!

Veckan i bilder för den lata!


Imorgon är hon tillbaka...

JA!! Imorgon smäller det i Gallerian, för då är vår egen MASTER BARISTA på plats igen efter en inspirationsresa till Italien och jäklar vilket kaffe vi kommer att servera då!! Vi har saknat vår kära Feliz så det ryker om det, hon har ju till och med sin egen sång, eller ja när jag tänker på Felizen nynnar jag alltid den här refrängen i huvudet
http://www.youtube.com/watch?v=xMtuVP8Mj4o
Feliz navidad, imorgon är Felizen TILLBAKA!!
ÄNTLIGEN!!
/K1

Fin känsla..

När man verkligen längtar tillbaka till jobbet!
Imorgon 7.15 då är jag åter igen plats! Ska bli najs.

Saknar mina galna kollegor och mysiga stammisar.. Nu kör vi! ;)


Master 2010

Från och med måndag kommer vi ha en masterbarista i gallerian.
& den någon är jag. =D
Har haft en underbar vecka med späckat schema.
I min hjärna trängs nu massa ny kunskap med allt som redan fanns där sen innan :P

Jag & 5 andra helt underbart trevliga människor har fått lära oss allt från och koppa både the och kaffe, hur man byter packning och vattenfilter, hur man ställer om temperaturen på vattnet och hur det fungerar med olika malskivor, vi har fått klappa kor och varit på espressomaskinernas mecka, La Marzocco fabriken. Vi har fått gått kaffebarrundor och satt betyg på massa goda och även äckliga espresso. Vi har fått lära oss vad mucilash (eller musse med mustash) & vad kamischa är för någonting.. & ja, så mkt kunskap vi fått, de är galet.

Det har varit många skratt och härliga uttryck! Helt fantastisk vecka med andra ord =D


Let us Pray.

Idag ber vi. Vi ber för att våran blivande poliskonstapel Norrmannen F både lyfter och landar. Jag vet inte hur, jag vet inte när jag vet bara Att hon ska ta sig fågelvägen mot Söder. Så långt som till stöveln. Itaaaly.

Det finns inget värre än att flyga. Lyft och landning är ganska kul, lite nervkittlande sådär. Timmarna i luften dock, finns inget värre. Höra motorer som närsom tänker vägra surra och sätta alla passagerare i ett hemsk lek med luften om sin överlevnad. Nej, stunden högt i skyn samt "Coffee/Tea? COFFFEEEE/TEEEA!??!?!??!" ok, just det momentet är ju lite små kul. Bara lite.
Den tiden i luften hade av vår träningsBEHÖVANDE kollega F kunnat spenderats med sina löparskor, på löparbanan eller med att bara.. löpa.

Vi ber alltså, ber för att det sitter i ett säkert flyg (för säkra flyg är säkrare än osäkra) samt att kaptenen är trevlig och inte bryter på någon illa vald dialekt när han talar ut om marshöjd, beräknad ankomst samt väder At destination (vilken säkerligen är snö, kyla och snålblåst.)

Felicia, du skulle blitt/kommer bli en utmärkt polis - I detta/nästa liv.

Siglande Löv
/little k


Karolina kick-startar dagen

Yes yes, alla som jobbat morgon med mig nån gång vet hur jag kick-startar dagen med Aretha Franklins "Rock steady". Hennes vackra stämma gör mig på så himla bra humör att jag börjar sjunga och gunga i takt varenda gång, så för alla er som vill få en riktigt bra start på dagen så kör jag morgon hela denna veckan...

Och vet ni vad mer som gör mig så himla glad och på bra humör, det är när Pelle väntar på mig när jag kommer på morgonen och jag hör "Godmorgon Skåååååne" eka genom hela Gallerian!! Men Pelle tyckte att han förtjänade ett år tjänsteledigt :( medan jag tycker ändå att man kan komma och shotta Espresso varje morgon, eller vad säger ni...?


Dååligt

Mm, mina kollegor gör inte sitt bästa för att hålla igång denna blogg.. Så jag får ta saken i egna händer...
Hm, händer detta ofta?

Nej.. Detta inlägg skulle faktiskt handla om hur stolt jag är över mina kollegor =D
Kommer in idag på jobbet & städrutinslistan är helt ifyllda, alla temperaturen ifyllda och t.om skåp som i vanliga fall ofta ser ut som katastrof är skinade rena och saker iordning..
Jag blir tårögd tamifan!! Dom kan om dom vill dom små godsakerna;)


Imorgon börjar Masterbarista-utbildningen för mig och jag kommer försöka hålla er uppdaterade om vad jag lär mig.. =D Såå spännande..



Kändiskåt jag?

Nejdå.. lr jo. Det är jag nog.
Men hallå när självaste Peter Haber går förbi, är det klart man får ur sig, alldelles för högt dock, Beeck!!
& när man får höra att Mikael Nykvist varit inne är det klart man blir ledsen att man inte var där just då.
Sedan har vi ju lite andra kända ansikten som Carin Da Silva och Helena Bergström inne lite då och då.

Men idag ser jag Jakop Öqvist glida förbi. & inte har man kameran. så typiskt :P
Självklart stirrar jag ( i smyg såklart) och blir överlycklig och uppmärksammar oxå hägg om vad som just sker.
Även hans kollega, Josefine Crafoord har varit inne, hon frågade om hon var tvungen att stå i kön och då hon fick "ja" som svar så gick hon.

"men vad skallig han är" är det första hon får ut sig.
Sedan kommer "åh vad osnygg han var".

Haha hur hon fick ihop det vet man inte riktigt =D


Skynda skynda!!

Manhattan brownie kommer att försvinna från våra montrar & jag ser dom sista bitarna säljas. Jag som inte får äta något onyttigt blir ledsen då jag ser att jag förmodligen inte kommer hinna äta någon sista bit innan dom är slut. Men det hinner du! Så skynda dig hit för sjutton innan det är för sent!


För dessa mina vänner, är guds gåva till sötsaksälskare som jag =D

Ha det fint! Kram / F


Tjejerna & Pontus..

Kommer från och med den 18e maj bara vara tjejerna.
Det är med stor sorg, i mitt hjärta & förmodligen i både mina kollegors och många gästers oxå, som Pontus kommer sluta på eh.

Pontus är en supergod person, med mycket innanför pannbenet. Dessutom rolig och supersnäll!
Helt toppen helt enkelt.. :)
Så utan honom i gallerian kommer vi missa chansen till många roliga arbetspass.
För man har aldrig tråkigt när pontus är inne.

Så, passa på nu mina vänner... Kom in och njut en sista gång av pontus kaffe och charm!

Vi kommer sakna dig! =D

Kram / F


Hur man använder en aeropress

Jag ska ju då om bara 1 vecka snart faktiskt påbörja min master-barista utbildning.
Det ska bli gryyymt jävla kul! =D

Inför detta har jag & dom 5 andra som ska gå fått göra en uppgift. Vi fick en varsin bryggteknik som vi skulle skriva fakta om.
Jag fick aeropress och har nu skrivit ett arbete om detta.. så jag tänkte, varför inte dela med mig av detta till er? Någon kanske är intresserad :D

Här kommer det :

Enkelt, smidigt & lätt.

 

Det är så vi vill ha det på 2000-talet. Kanske var det därför Aeropressen kom så sent. Aeropress är det senaste sättet att brygga kaffe på och är det första nya sättet som har introducerats på nästan en hel generation.

Den skapades så sent som 2005 av en Alan Adler.

Det går fort att brygga en kopp, den kräver ingen elektricitet & den är lätt och bära med sig.
Kaffet sedan smakar också självklart bra. Annars skulle det ju inte bli en hit.

Detta är alltså det du behöver. Ja, plus vatten & kaffe då såklart, men hallå, vi är väl inte vilka idioter som helst?

 

Det tar 1 minut från start tills att det är dags och dricka. Pass på nu.

Steg 1: Mala kaffet. Man får alltid bäst resultat med nymalet kaffe, precis som med alla andra kaffemaskiner. Det ska gärna vara lite grövre än när man gör en espresso. Annars kan det bli lite svårt och pressa, men gillar man sitt kaffe starkt är det perfekt.

Steg 2: Man skruvar isär delarna. Sätter dit kaffefiltret och skruvar tillbaka delen med filtret i botten på aeropressen.

Steg 3: Ställ aeropressen på en mugg.

Steg 4: Värm upp vatten. Nyckeln till den perfekta koppen är temperaturen på vattnet. Kaffenördarna (ja, antagligen är det dig mattias dom menar) föreslår att man ska ha vatten som precis ska till och börja koka. Men areopress-människorna rekomenderar starkt att ta vattnet precis när det börjar sjuda.

Steg 5: Medans vattnet värms så placerar man dit kaffet. Man får prova sig fram hur mycket man vill ha efter eget smak och tycke.

Steg 6: Häll försiktigt det varma vattnet i pressen. Den är uppmärkt med 4a sträck för att göra det lätt att mäta. Häll först bara några droppar vatten och sedan långsamt resten av vattnet.

Steg 7: Använd paddeln och rör ihop kaffet och vattnet i ungefär 10 sekunder. Nu kommer den trixiga delen.

Steg 8: Blöt gummidelen för att försäkra dig om att det blir tätt. Pressa sakta ner, ca 20 sekunder. Du börjar känna ett visst motstånd när pressen tvingar luften förbi vattnet. Medan kaffet börjar droppa ner i koppen kommer trycket att avta.

Steg 9: När du når botten, sluta pressa. Luta pressen åt sidan för att få ut de sista dropparna ner i koppen och ta sedan bort den.

 

Klart i koppen har du nu ett mjukt och följsamt kaffe med espressokaraktär. Den korta bryggtiden gör att kaffet får minimal beska men blir samtidigt väldigt smakrikt.

 

Späd ut med mera vatten och du får en americano eller häll på med skummad mjölk och du har en latte/cappuccino.

 

Kram! / Miss F


Har någon sett den här mannen?

Japp, vi har en smitare i Gallerian, han var inne för någon dag sen och av någon anledning var det ett antal personer som kom fram och viskade, pekade och tog kort? Jag bara; eeeh vem är detta asså?
Jo och han beställde en dubbel macchiato
samtidigt som han talade i telefon, han satt ett tag, drack sitt kaffe med känsla och bad om att få låna en penna. Nemas problemas tänkte jag och precis innan jag tillslut vände mig för att ta betalt så var han förvunnen. Herr Nyqvist verkar vara en mycket trevlig man (välsignad med ett fantastiskt utseende) och troligtvis glömde han helt bort att betala för sig så om någon läsare där ute ser Herr Nyqvist får ni gärna hälsa honom att han är skyldig mig 25 riksdaler för sin dubbla macchiato tack!!
// K1

fri tös / fritös

Utstrålning är underbart. Halitosis (dålig andedräkt) är en annan form av ut strålning. Munhälsa är Air och Os. Munskölj och tandtråd, thats the way my dear. Just do it! 

andedräkt

 


  

Om inte för dig, så för oss, din omgivning samt samt den luft vi delar. Andas in, andas ut. Tänk positiva tankar. Känn lugnet sakta krypa in i din kropp. Slappna av.. och glöm inte att borsta tanden alternativt hålla för med handen!  

 Tack på hållförhand och var rädd om var tand
/youngK


Underbart

Även fast man befinner sig många mil ifrån gallerian & stockholm så känner jag mig nu helt plötsligt som hemma..
jag är ju i och för sig faktiskt hemma, i mitt gamla hem iaf.
Men för att komma till saken. Befinner mig alltså mitt på vischan. Mitt i ingenstans.

& min syster kommer in i vardagsrummet med en... dam ta ra dam, ta dam (hmm, hur skriver man trumvirvel?) en CHAI mina vänner! Förstår ni.. en tvättäkta chai kommer hon in med.
Egengjord förståss men med äkta chaipulver ifrån den vackra rosen burken ifrån espresso house.


jente

Gallan blomstrar, turisterna flockas kring oss och vi ler. Ler och levererar Gränsöverskridande!

Danska Rasmus Seebach tar över Sveriges högtalare och glada svenskar (plus en o annan hitflyttad skåning) väcker liv i Gallerian och Norrmän gillare. Har vi hört. Men hur har det gått till, är den anonyma norrmannen en av alla "turister" eller har han anlitat en spion månntro.

Precis som Seebach i sin Natteravn kallar på daj kallar vi nu på dig, vår Norrman (nej, inte du Felicia Norman) utan EHs nya tvätt äkta Norrman.  

Så på med namnskylten och kom och hälsa på, vi studsar (inombords) av för vem du är (och hur du ser ut..) Vi gräddar kanelsnäckor som aldrig förr, just för att kunna ge daj en ur svensk Fika upplevelse med kanelbulle, pigga jentor och ett välkomnande till EH-baren (the one and only) i Gallan!

Är man svensk (eller vill smälta in fint) fikar man helst och mest på Torsdagar. Klockan tre. I Gallerian. Men guud så trevligt! Det är ju imorgon.

http://www.youtube.com/watch?v=hVbkx89F4DI



Veldigt velkommen

/Lillkey

 


Jag behöver eran hjälp

Nu i Maj kommer jag ju inte att vara så mycket i gallerian.
Ni är förmodligen vana och se mig typ varje dag & jag är lika van att vara där varje dag.
det är inte utan lite ont i hjärtat som jag nu bara kommer vara där sön-tis..
Det jag dock är mest orolig över är städningen.

Hur kommer det se ut när jag kommer tbx?
Blir det sanering som gäller?

Så nu mina gäster! Håll ögonen öppna. Använder dom wettextrasorna ordentligt?
Annars får ni vara snabba på och påpeka detta ;) Det skulle jag verkligen uppskatta!


Själfallet kommer jag även & sakna mina underbara kollegor! =D


Våra menyer är lite svårlästa... eller?

Så här heter våra drycker enligt våra gäster:

Tjejlatte - Chailatte heter det såklart
Expresso - Espresso kära slipsmän
Mashiato - Macchiato, en itlalienar skulle bli gaaalen cch = k!!

Det var bara en lite reminder för er som har funderat...

/ snagget

 


Det är inte ett helt ofarligt arbete det här..

Antingen är man som hägg, hypokondriker & tror att det är synd om en själv ;)
Lr så är man som jag, supersmidig men ocskå klantig, som får skylla sig själv & får ingen att tycka synd om en själv.
man kan ju vara som ida eller karolina oxå, men lets face it, hur kul vore det utan mig och hägg? haha!
Skulle man ju aldrig höra något gnäll i gallerian, det är väl inte skoj? eller?

Sen jag började på Eh (ja, lär er, alla coola människor, som vi, säger eh istället för espresso house) så har jag lyckats att få 39 ärr. Nu är det 40e snart på plats.


Puss och pepp! Som min älskade gamla ( och saknade! ) kollega Mirja skulle säga! / Felicia (rättlicia).


Varför detta fenomen?

Är det för att man inte ska få bruna tänder?
Lr smakar det bättre?
Är det helt enkelt bara lite coolare?


Vad är egentligen grejjen? Varför dricker många latte (och andra varma drycker) med sugrör?


Tell us, we are dying to know!


Vad hääänder?

Är det något spännande som pågår i gallerian idag??
Det ser nästan ut som det!
Vem, vet.. Kom in och checka läget vettja!


Smakar som Sommar!

Idag fick vi in den nya smaken av this water. & den gav mig ett halleluhja moment!
Kommer ni ihåg den gamla glassen solero?
Ungefär så smakar den, fast mycket fräschare.

Den har alltså smaken apelsin & citron och du hittar den numera i montern hos oss i Gallerian.
Den s.k "vita" this watern med smak av lime & citron kommer förmodligen ta en paus här oss.
Så vill ni att den ska va kvar får ni visa oss det nu.. =D

Men kom gärna in en solig dag och smaka denna gudomligt svalkande dryck!




lörförstamajdag

Ett skepp har kommit lastat - med utomjordingar, sk. ailiens. Till gallerian, oss. De ser ut som oss, de går som oss men det är inte som oss. Under knallgul täckmantel försöker de smälta in i Gallans härliga atmosfär och "kränga juice". Frågan är kommer de skäla Våra gäster..

Det vi men inte andra vet (håll i hatten, här kommer inside information) deras "frukt juice" är inte gjord på vanlig frukt. Den kommer från den karja, kala och kalla planeten mars (den enda planeten med fruktplantage och två solar). Juiceristorna "juiceianerna" låter inte som andra utomjordingar. De brummar inte, de talar inte, de hostar och snorar inte - de tjuter. Ett tjut som bara vi kan höra.. 

Så se upp, akta er. Gå snabbt eller spring med bliken stadigt fäst vid oss på EH. Låt dig inte luras av deras saftiga "frukt". Händer något på vägen ser vi dig, offrar vi våra liv för dig, räddar dig och firar med mudcake. We are The men in black

Idag demonstrerade många med mudcake i magen.

BILD

Som juiceianerna säger "mjjjjjijjnininininiiiiiii" på er
/Ida & LillK


RSS 2.0